Daha çok kreş lazım

Geçtiğimiz gün İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okul öncesi ile alakalı yapılan çalışmalarla ilgili bir bülten gönderdi. Bültene göre 5 yaş okullaşma oranında rekor kırılarak yüzde 99’a çıkarıldı. Bültende ise 3-5 yaş okullaşma oranında çok önemli bir artış sağlandığı belirtildi, ancak yüzde verilmedi. Bu yüzdeyi de İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu paylaştı. Kabukcuoğlu, Eskişehir’de 3-5 yaş arası okullaşma oranının yüzde 51 olduğunu söyledi. Bu oran çok önemli ölçüde artış sağlandığı belirtilen oran ise durum vahim gözüküyor. Veriye göre 3-5 yaş arası çocukların yarısı kreşe gidemiyor. Bu durum da Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un da bu konuya neden önem verdiği açıkça görülüyor. En son görüştüğümüzde Başkan Kurt, 100 kreş sözünü verirken, kreşin ihtiyaç olduğunu hissettirmek istediklerini söylemişti. Son 3 yılda 10 tane de kreş yapıldı, 700 civarında da öğrenci faydalanıyor. Demek ki gerçekten de böyle bir ihtiyaç varmış. Maalesef ekonomik durum ortada. Vatandaşların bir çoğunun özel kreşleri karşılayabilecek durumu yok. O yüzden devlet eliyle daha çok kreş yapılması gerekiyor. Odunpazarı Belediyesi gibi kreş yapan kurumlara da daha çok destek sağlanması gerekiyor.

7’NCİ VEKİL İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI

TBMM’de bulunacak milletvekili sayısının 550’den 600’e yükseltilmesinin ardından Eskişehir 1 milletvekili daha kazanmış, 6 olan vekil sayısını 7’ye yükseltmişti. 2021 yılı nüfus sayımının ardından ise bu sayı tekrar 6’ya düşürülmüştü. TÜGİAD Başkanı Serkan Zengin, bu konuda bir çalışma başlattı. 2021 yılı nüfus sayımında kentin bin 79 kişi ile 1 vekil kaybettiğini ifade eden Zengin, siyasi görüş gözetmeksizin bu konuda birlik olunmasını istedi. Toplantının ardından da kurumlar öğrencilere çağrı yapmaya başladı. Kentte 100 binin üzerinde öğrenci olduğu, ikametgahı burada olmayan öğrencilerin ikametgahlarını Eskişehir’e taşıması istendi. Öğrencilere bu çağrı genelde belediye seçimleri öncesinde yapılırdı. Bu kez 7’nci vekil için gençlere bu çağrı yapıldı. Durum şu ki bin 79 sayısına takılmak doğru değil. Sonuç olarak 2021 yılı nüfus sayımına göre ortaya çıkan bir sayı. Aradaki fark artmış da olabilir, çoktan farkı kapatıp öne geçmiş de olabiliriz. Yine de Eskişehir’den yana tarafımız belli olsun diyebilmek için, kentte yaşayan herkesin ikametgahını buraya aldırması gerekiyor. 2 dönemdir kentimizin milletvekilliğini yapan Sayın Emine Nur Günay’a da buradan çağrı yapıyorum. Gelin bu seçim öncesinde ikametgahınızı sembolik de olsa Eskişehir’e taşıyın. Oyunuzu Eskişehir’de kullanın. 7’nci vekil için çorbada sizin de tuzunuz olsun.

VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI

İşçilerin yıllardır en büyük dertlerinden biri de gelir vergisi. İşçiler belirli bir süre sonra patronlarıyla aynı gelir vergisine tabi tutuluyor ve maaşları büyük ölçüde düşüyor. 3-4 bin lira arasında değişen vergi kesintileri gerçekleşiyor. Haliyle maaşa yapılan zamlar da anlamını yitiriyor. Gelir vergisinde ilk dilim daha yüksek tutulmalı. Çalışanın maaşı cebine girmeden vergiye gitmemeli. Ekonomik şartların ağırlığı ortadayken, alım gücü bu kadar düşmüşken emekçilere vergi yükü bindirilmemeli. Özellikle yeni asgari ücret açıklandıktan sonra, vergi dilimleri hesaplanırken ilk dilim işçiler lehine belirlenmeli.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }