ESKİŞEHİR

‘Çocuk işçiliğinin nedeni yoksulluk’

TESK ve UNICEF iş birliği ile düzenlenen Çocuk Hakları İş İlkeleri Programı Eskişehir İş Başı Eğitimi Eylem Planı Çalıştayı bir otelin konferans salonunda başladı.

(Ufuk Azbay) 3 gün boyunca sürecek olan çalıştayda çocuk işçiliğin önüne geçilmesi için yapılması gerekenler ve meslek eğitimin önemi gibi konular masaya yatırılacak. Çalıştaya Vali Yardımcıları Oğuz Şenlik, Ali Çetin, Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, UNICEF Sosyal Politika Sorumlusu Dilek Karagöz, esnaf odalarının başkanları da katıldı.

‘ÖNEMLİ BİR ADIM ATILACAĞINA İNANIYORUZ’

Çalıştayda ilk konuşmayı Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen yaptı. Çocuk işçiliğinin yaygın olmasının en temel nedeninin yoksulluk olduğunu söyleyen Birsen, çocukların aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalışma hayatına itilmekte olduğunu kaydetti. Birsen, “Bir diğer önemli neden, ülkenin eğitim olanaklarının sınırlı olmasıdır. Eğitimini almakta zorluk çeken ya da herhangi bir kademede eğitimden kopan çocuklar ya çalışma yaşamına katılmakta ya da işsiz kalmaktadırlar. Son olarak hızlı nüfus artışı ve göç sorununu çocuk işçiliğin nedenleri arasında sayılmaktadır. Çocuk işçiliği dünyada olduğu gibi ülkemizin de önemli bir gerçeğidir. Ülkemizde çocuk işçiliğiyle mücadelede esnaf ve sanatkarlarımız çok önemli bir görev üstlenmektedir. Ahilik Kültürü ile şekillenen esnaf ve sanatkarlarımızda çocuk işçiliğine karşı çıraklık kavramı ortaya çıkmıştır. Bir mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri öğrenmek amacıyla, usta kişilerin denetim ve gözetiminde çalışan çocuğa çırak adı verilir. Ayrıca çıraklık kavramı çoğu iş kolu için gerekli kalifiye insan gücü yetiştirmede, etkili yollardan biri olarak görülmekte ve sosyal yaşantıda büyük önem taşımaktadır. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile UNICEF İşbirliği 2018 yılından bu yana başarılı bir şekilde yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programının yeni dönem çalışmalarında şehrimizin de dahil edilecek olmasından memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Proje kapsamında esnaf ve sanatkarlarımıza çıraklık sisteminin tanıtılması ve yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Birsen, Sistemin gerekliliklerinin aktarılmasının kapsayacak olan çalışmaların şehir için çok önemli ve faydalı olacağına inandıklarının altını çizdi. Birsen, “Bu çerçevede yapılacak olan çalışmalara ışık tutacak olan çalıştayımıza katılarak destek veren tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Çalıştay ve sonucunda ortaya çıkacak Eskişehir İl Eylem Planı ile öğrenci odaklı iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin desteklenmesi, mesleki eğitime itibarının kazandırılması, öğrencilerin kapsayıcı, güvenli ve kaliteli mesleki eğitim alabilmeleri için önemli bir adım atılacağına inanıyoruz” diye konuştu.

‘MESLEKİ EĞİTİMİ İYİ NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ’

Birsen’in sonrasında UNICEF Sosyal Politika Sorumlusu Dilek Karagöz, konuşma gerçekleştirdi. Karagöz, “Konumuz bu il özelinde mesleki eğitimi daha ileri noktaya taşımak. Öğrenci odağında iş sağlığı güvenliğini sağlayarak mesleki eğitim almaktan gurur duyan gençlerle hem sektöre katkı sağlamak, hem de bu vesile ile mesleki eğitim öğrenirken maalesef çocuk işçiliği riski altında olan gençleri bu riskten uzak tutacak bir planlama yapma niyetiyle bir aradayız. Mesleki eğitim çocuk işçiliğin önlenmesi bakımından çok önemli bir yerde duruyor. Bu konuyu daha iyi bir noktaya taşıyacağız” sözlerini kaydetti.

‘ÇOCUKLAR İŞÇİ DEĞİL MUTLU OLMALIDIR’

Karagöz’ün sonrasında Vali Yardımcı Ali Çetin, katılımcılara hitap etti. Çetin, “Emanetimiz olan çocuklar, bir iş gücü beşeri sermaye değildir. Çocuk işleyen işlenmeyi bekleyen bir cevherdir. Tertemiz beyaz bir sayfadır. Çocuğun yeri okuldur. Çocuğun eline en çok kağıt kalem defter yakışır. Çocuklar işçi değil mutlu olmalıdır. Çocukluğunda iyi eğitim almayan sevgiden şefkatten uzak kalan bireyler, gelecekte çeşitli sorunların kaynağıdır. Küçük yaşta sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar, bütün toplumu ilgilendiren bir ayıptır. Bu ayıptan kurtulmanın yolu vatandaşların bilinçlendirmesinden ve eğitimden geçmektedir. Çocukların güvenli bir şekilde büyümelerini topluma yararlı bireyler olmalarını hedefliyoruz. Çocuklarımızın güvenli bir şekilde yaşamalarını sağlamak, eğitimlerini sürdürmeleri için il genelinde yoğun gayret sarf edilmektedir. Bütün kurum ve kuruluşlarımızın iş birliği ile çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }