ESKİŞEHİR

‘Ciddi kayıp yaratacaktır’

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Selma Güder, Şubat ayının ortasına gelinmesine rağmen hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinin kentin tarımına olası etkilerini değerlendirdi.

(Ufuk Azbay) Bazı illerde ‘meyve ağaçları kış ortasında çiçek açıp, meyve verdi’ haberleri görmeye başladığını ifade eden Güder, . Eskişehir’de yaşanmasını beklenen kış mevsiminin yaşanmadığını belirtti. Güder,  “Şubat’ın ortasına gelmemize rağmen kentimiz yeterince kar yağışı almadı. Her mevsimin bir ürünü var. Mevsimler kaydığında, dolayısıyla bu ürünlerin zamanı da kayacak. Toprak sıcaklığı 13 dereceye ulaştığında, hangi bitki olursa olsun, özsuyu kesilmeden(odun borusu) yukarıya doğru taşınır. Bu durum,  bitkide su yürümesi demektir. Çiçek tomurcuklarının şişmesi demektir. Çiçek tomurcukları şişerse, sıcaklık artışı da devam ederse, çiçek açmaya başlar” diye konuştu.

‘BUNUN GERİ DÖNÜŞÜ YOK’

Eskişehir merkezde ve ilçelerde bahçede, avluda dikilen fidanların avlu sıcak olduğu için, soğuk rüzgârlar da almadığı için, toprak erken ısındığını aktaran Güder, söz konusu duruma bağlı olarak çiçek açmaların da normal olduğunu kaydetti. Güder, “İlimizde önümüzdeki günlerde yağış bekliyoruz. Eğer sıcaklıklar sıfır derecenin altına düşerse, çiçekler telef olur, bitkilerin içindeki su olan sürgünler de donar ve bitki zarar görür. Sonuçta verim de düşer. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları tarım ve biyo çeşitlilik bakımından da büyük bir risktir. Ayrıca, yeterli yağış düşmemesi ağaç ve bitkilerin yaşam döngülerinde değişimlere de yol açar. Bu nedenle, iklim ve tarım birbirinden bağımsız düşünülemez. İklimde meydana gelen küçük değişimlerin tarıma yansıması katbekat fazladır. Eskişehir’imizde kış aylarındaki sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi,  ciddi tarımsal kayıp yaratacaktır ve bunun geri dönüşü yok” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }