Çatır çatır alınıyor!

Milli Eğitim Bakanı çıkıyor, okullarda kayıt parası veyahut bağış adı altında para alınamaz diyor. Hemen ardından ekliyor: Böyle bir talepte bulunma hakları yok arkadaşlarımızın.

Kim o arkadaşlar?

Elbette okul yöneticileri!

*

Milli Eğitim Bakanı kayıt parası ya da bağış alınamaz diyor. Şimdiki Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü okullarda kayıt parası diye bir uygulamanın olmadığını söylüyor. Önceki dönem Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü, geçen yıl, bu yıl için kayıt parası tarih olacak demişti.

Tarih oldu mu?

Gelen şikayetlere göre çatır çatır kayıt parası alınıyor.

Milli Eğitim Bakanı alınamaz diyor, patır patır alınıyor.

İl Milli Eğitim Müdürü kayıt parası diye bir uygulama yok diyor, kütür kütür alınıyor.

*

Her neyse…

*

18 Temmuz 2023 tarihinde ‘haraç toplama dönemi başladı’ başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Daha o günlerde, kayıt parası adı altında ailelerden para istenmeye başlandığını yazmıştım. Bunu yaparken de bir okurumun şikayetini aktarmıştım.

*

Şimdi 18 Temmuz tarihli yazımı konunun daha iyi anlaşılması amacıyla bir kere daha paylaşıyor ve bugünlük MIH sütunlarını kapatıyorum.

*

İşte o yazı:

Görevden alınarak merkeze çekilen önceki dönem Eskişehir İl Milli EğitimMüdürü Pervin Töre’nin şu ifadelerini hatırlatmak isterim:

“Her okulun öğrenci sayısı ve fiziki yapısına göre bütçesi var. Yani, velinin parasal desteğine ihtiyaç yok. Önümüzdeki yıldan itibaren kayıt parası diye bir olay olmayacak. Kayıt parası artık tarihe karıştı.”

*

Ben de Töre’nin bu ifadeleri üzerine 17 Ocak 2023 tarihinde Töre ile iddiaya girmiş, “gönlü isteyebilir ancak bunu yapmaya gücü yetmez” demiştim. Ardından 2023-2024 yeni eğitim öğretim yılının başına kadar görevde kalırsa kayıt parasının alınmaya devam ettiğini, neden başarılı olamadığını soracağımı kaydetmiştim.

*

Evet, hiç istemezdim ancak bugün gelinen noktada haklı çıktım!

Hem Pervin Töre görevden alındı hem de yeni eğitim öğretim döneminde yasadışı bir biçimde kayıt parası alınmaya devam ediyor.

*

Örnek mi?

Bir okurum elektronik posta yoluyla gönderdiği mektupta, çocuğunu ortaokula kaydettireceğini, otomatik sistemde kaydının Vişnelik Mahallesi’nde bir okula çıktığını, ama çocuğunu yine Vişnelik Mahallesi’nde başka bir okula göndermek istediğini, bu isteğin de 40 bin TL karşılığında yerine getirilebileceğini yazmış.

*

Şimdi ebeveynin talebi de doğru değil, en nihayetinde ikametinin bulunduğu mahallede çocuğu için otomatik kayıt açılmış. Fakat okul değişikliği isteyen ebeveynler 40 bin TL’yi bastırdığı zaman istediği okula gidebiliyor mu?

*

Bakın bu sorun artık kayıt parası tartışmasından da çıktı. Okullar resmen ticarethane olarak görülür hale geldi. Biri kayıt parası alır, diğeri okul değişikliği için para alır, beriki aynı okulda özel sınıf açar parayla satar, bir diğeri tanınmış öğretmenlerin sınıflarının ücretinin daha fazla olduğunu söyler…

*

Bağlantılı bir sorun… Öğrencilerin olan okul bahçeleri ders saatleri dışında otopark olarak işletiliyor. Öğrenciler resmen güvenli ve verimli vakit geçirebilecekleri alanlarından kovuluyorlar! Haydi, yeri gelmişken sorayım: Okul bahçeleri, kimlere, hangi yöntemle, kaç paraya kiralanıyor? Bir merak edilen soru daha: Okul kantinleri-çay bahçeleri için her dönem kavga edilir; peki, kimlere ve hangi yöntemle kiralanıyor?

*

Her neyse…

*

Sonuçta, okullarda kayıt parası çılgınlığı devam ediyor.

İnsanların ekonomik buhran nedeniyle delirmek üzere olduğu bir dönemde kayıt parası adı altında ahlaksızca haraç toplanması kabul edilebilir bir durum değil.

Hele ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sosyal bir devlet olduğu, ücretsiz eğitim hakkının anayasal güvence altına alındığı düşünüldüğünde, bu aymaz uygulamanın bir an önce sonlandırılması herkesin ortak talebi.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }