ESKİŞEHİR

Çalıştayda yol haritası çizildi

TESK UNICEF Çocuk Hakları İş İlkeleri Programı Eskişehir İş Başı Eğitimi Eylem Planı Çalıştayı bir otelin konferans salonunda dün sona erdi. Katılım sağlayan paydaşlar çalıştaya dair değerlendirmelerde bulundu.

(Ufuk Azbay) TESK UNICEF Program Koordinatörü Fuat Elvan, çalıştay sonucunda elde edilen sonuçları değerlendirdi. Elvan “2017 yılında başladığımız bu programda 5 yıllık bir program olarak devam ediyoruz. Programın adı Çocuk Hakları İş İlkeleri Programıdır. Buradaki temel amacımız çıraklarımızı devletin güvencesi altında ustalarımızın tecrübeleri ışığında eğitmektir. Bugünkü programı 11 ilde eş zamanlı olarak yaptık. Paydaş kurumlarım programı sahiplenmelerini amaçlıyoruz. Eskişehir bizim beklediğimiz, daha çok sahiplenme gösterdi. Çok güzel geri dönüşlerimiz oldu. Buradaki geri dönüşleri bir rapor haline getirip Eskişehir özelinde bir eylem planı oluşturacağız. Diğer illere rol model olarak göstereceğimiz faaliyetlerden olacağını düşünüyoruz. Sorun büyük bunun için kurumların tek başına yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Kurumların birlikte hareket ettiği zaman başarıya ulaşabileceğini düşünüyoruz. Eskişehir özelinde bir koordinasyon kurulabileceğini koordinasyonun daha sağlamlaştırılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

‘ESKİŞEHİR FARKINDALIĞINI ORTAYA KOYDU’

TESK UNICEF Çocuk Hakları İş İlkeleri Programı Eskişehir İş Başı Eğitimi Eylem Planı Çalıştayı’dan çıkan sonuçları değerlendiren Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Ahmet Namık Akdoğan, Eskişehir’in farkındalığını ortaya koyarak, 2,5 gün boyunca programdan ayrılmadığının altını çizdi.  Akdoğan, “Bazı yönetmelikler ile karşı karşıya geliniyordu. Bazı çatışlara maruz kalıyordu. Kanunların birbirine entegre edilmesi sağlanabilir. Mesleki yeterlilik, çıraklıkla ilgili çalışan çocuklarla ilgili ciddi riskler oluşuyordu. Bu riskler nasıl çözülebilir, bununla ilgili 2,5 gün boyunca tartışıldı. Rapor haline getirildi. Gerekli yerlere teslim edildi, en yakın zamanda hayata geçirilecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘KATILIM BEKLENENDEN ÇOK YÜKSEKTİ’

Çalıştayın verimli geçtiğini kaydeden  -25 Derneği Başkan Yardımcısı Yasemin Karakaya çalıştaya dair değerlendirmelerde bulundu. Karakaya, “Aile, çocuk ve iş yeri arasında iletişim sorunları ve bu iletişimi nasıl güçlendirebileceğimiz üzerine konuştuk. Pedagoji üzerine neler yapılması gerektiğini konuştuk. Çıraklılıkla ilgili ustalıkla ile ilgili mevzuattaki sorunlar ve güncellenmesi gereken sorunları değerlendirdik. İş yerlerini niteliğinin artırılmasını, fiziksel niteliğinin çocuklara uygun hale getirilmesini üzerine çok kapsamlı verimli bir çalıştay oldu. Bütün kurumlarının koordinasyonu ile daha verimli çalışmalar yapmak ve iş başı eğitimi güçlendirip daha görünür, kılmak hedefindeyiz. Eskişehir’de katılım beklenenden çok yüksekti. Her kurum sonuna kadar katıldı” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN KURTULUŞU MESLEKİ EĞİTİMDE’

Gazi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sırrı Kabadayı çalıştay hakkında yaptığı değerlendirmelerinde meslek liselerinin önemine vurgu yaptı. Kabadayı “Eskişehir’de Baksan Mesleki eğitim Merkezi’nden sonra açılan ikinci mesleki eğitim merkezi olarak Gazi Meslek ve Anadolu Lisesi’nde 700 çırak ve kalfa öğrencimiz var. Ben mesleki eğitim merkezi yöneticisi olarak, Türkiye’nin kurtuluşunun mesleki eğitim merkezlerin güçlendirilmesiyle mümkün olabileceğini düşünüyorum. En sağlıklı mesleki eğitimlerin mesleki eğitim merkezleri ile yapılacağını düşünüyorum. Öğrencilerin almış olduğu teşvikin asgari ücretin yüzde 30’undan en az yüzde 50’ye çıkarılması gerektiğini bu sayede çok işçiliğinin önlenebilir” sözlerini kaydetti.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }