Çalışanı-emeklisi sokakta hak arıyor

Ülke genelinde çalışanlar da emeklilerde bir hak arayışına girmiş durumda sokaklarda sürekli eylem yapıyorlar.

Eskişehir’de de son günlerde çalışan ve emekli kuruluşları gün geçmiyor ki bir eylem düzenlemesin.

Geçtiğimiz Parşembe günü Eskişehir’de belki de en çok eylem yapılan gün oldu.

Temmuz ayının zam ayı olması nedeniyle eylemler yoğunlaştı.

Üstelik asgari ücrete ek artış yapılmayacağı, emekli maaşlarında da artışın yeterli bulunmaması eylemleri arttırdı.

***

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının sürekli tartışıldığı ülkemizde, bu kurumun çalışanın ve emeklinin hakkını yediği savunulur.

KESK Şubeler Platformu da, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarını düşük gösterdiğini ve kamu emekçilerinin düşük maaş zammı almasına sebep olduğunu savunarak yaptığı eylemde, TÜİK’in hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük gösterdiğini ve maaş artışlarını kara delik gibi yutmaya devam ettiğini ileri sürüldü.

Özellikle maaş zammı alacakları dönemlerde rakamların daha da aşağı çekildiği ifade edildi.

Memurlar şöyle seslendi:

‘‘Biliyoruz ki, TÜİK yalan söylüyor! Biliyoruz ki, TÜİK rakamlara takla attırarak gerçek enflasyonu gizliyor! İktidarın ekonomi bürokratları dünya ekonomi tarihine geçecek şekilde kurnazlıklara, hilelere, gerçekleri ters yüz etmeye devam ediyorlar. İktidarın son hilesi TÜFE sepetinde azımsanmayacak bir ağırlığa sahip olan elektriğe yapılan zam oldu.  İktidar elektriğe asıl etkisini kış aylarında hissedeceğimiz şekilde yüzde 38’lik zam yaptı. Yapılan zam açıklandığı Haziran ayında değil 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek şekilde yapıldı. Böylece yapılan zam Haziran ayı enflasyon hesaplamasında dikkate alınmadı. Bununla da yetinmediler başta akaryakıt olmak üzere iğneden ipliğe yapacakları zamları TÜİK’in altı aylık enflasyon hesaplamasının sonrasına bıraktılar. Bugün ve sonrasında zam yağmuru altında kalacağımızı geçmiş Temmuz aylarından da biliyoruz. Bu şekilde bırakalım maaşlarımıza yapılacak enflasyon oranındaki artışı alım gücü itibariyle var olanı da elimizden, cebimizden alıyorlar.”

***

Çalışanlar sokaktaydı, emekliler de sokaktaydı.

Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, Temmuz ayında yapılacak olan maaş artışının düşük olduğunu savunarak durumu protesto etti.

Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranını eleştirdi. TÜİK’in hesabının inandırıcı olmadığını savundu.

TÜİK’in oranlarına zaten kimse inanmıyor, bir tek iktidarın işine geliyor.

Son elektrik zammı da eleştirildi.

Tasarruf yapılacaksa bu ülkenin kaynaklarına çökenlerin musluklarının kesilmesi gerektiği ifade edildi.

Ali Paşa Şanlı da şöyle haykırdı.

Memurlara verilen seyyanen artışı, memurlar fazlasıyla hak etmiştir.

Seyyanen artışın tüm emeklilere de yapılması zorunludur. Acil olarak bütün emeklilerin maaşlarına 15 bin liralık seyyanen artış yapılmalıdır. Uzun vadede ise 2008'de uygulamaya sokulan SGK Reformu kaldırılmalı, maaş güncelleme katsayısı ve maaş bağlama oranı yeniden düzenlenmelidir. Bu düzenlemede en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek yapılandırılmalı ve ardından yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması için yasal düzenleme yapılmalıdır. Acil olarak sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve sağlıkta tüm ücret ödemeleri kaldırılmalıdır. Bugün kimi ameliyatların yapılması için yüz binlerce lira ödeme istendiği bir ortam korkutucudur’’

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }