KÜLTÜR & SANAT

Büyük Prodüksiyonlu Filmlerin Yönetmeni: Turgut Demirağ

Türk sinemasında önemli bir yere sahip olan yönetmen, yapımcı ve senarist Ömer Turgut Demirağ’ın vefatının üzerinden tam 38 yıl geçti.

Yönetmen, yapımcı ve senarist Ömer Turgut Demirağ’ın vefatının üzerinden tam 38 yıl geçti. Türk sinemasında önemli bir yere sahip olan Demirağ, geride bıraktığı eserlerle sinema tarihine damgasını vurdu.

Sivas’ta Başlayan Bir Yolculuk
1921 yılında Sivas’ta dünyaya gelen Turgut Demirağ, ilk öğrenimini burada tamamladıktan sonra eğitimine İstanbul’da Boğaziçi ve Kabataş Liselerinde devam etti. 1939’da ziraat mühendisliği eğitimi için ABD’ye giden Demirağ, sinemaya olan tutkusunun peşinden giderek 1941’de Güney Kaliforniya Üniversitesi Sinema Bölümü’ne geçti.

Hollywood’da aldığı eğitim ve staj sürecinde Leo McCarey, Alexander Marshall, Cecil De Mille ve Raoul Walsh gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı. Bu deneyimlerini Türkiye’ye taşıma kararı alarak 1945’te yurda döndü.

And Film’in Kurucusu
TBMM 6. ve 7. dönem Sivas Milletvekili Abdurrahman Naci Demirağ’ın oğlu olan Turgut Demirağ, babasının adının baş harflerinden oluşan “And Film” adlı şirketi kurarak sinema sektörüne adım attı.

Türk Sinemasında İlkler
Demirağ, 1946’da profesyonel sinemacılığa başladı ve Reşat Nuri Güntekin’in "Bir Dağ Masalı" adlı eserini sinemaya uyarlayarak yönetti. Türk sinemasının o güne kadar çekilen en yüksek bütçeli filmi olan bu yapım, Yerli Film Yapanlar Cemiyeti tarafından “En İyi Film” ödülüne layık görüldü.

Türkiye’nin ilk animasyon uzun metraj filmi olarak tarihe geçen “Evvel Zaman İçinde”, Demirağ’ın en iddialı projelerinden biriydi. Ancak, 1947’de çekimlerine başlanan filmin kayıtlarının ABD’de kaybolması, filmin izleyiciyle buluşmasını engelledi.

Altın Portakal ve Diğer Başarılar
Turgut Demirağ’ın 1965 yapımı “Aşk ve Kin” adlı filmi, 2. Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü kazandı. Aynı yıl çektiği “Keşanlı Ali Destanı” ile “En İyi Yönetmen” ödülüne değer görüldü.

Filmografisi ve Bıraktığı İzler
Demirağ, “Drakula İstanbul’da”, “Çanakkale Aslanları”, “Kadın Avcıları”, “Hazreti Ömer’in Adaleti” ve “Abbase Sultan” gibi pek çok büyük prodüksiyonlu filmin yönetmenliğini yaptı. Kariyeri boyunca 17 filmin senaryosunu yazdı ve Türk Film Prodüktörleri Cemiyeti başkanlığı görevini üstlendi.

Sinemadan Ayrılış ve Hayatının Son Yılları
1974 yılında sinema kariyerini noktalayarak ABD’ye yerleşen Demirağ, 14 Ocak 1987’de, 65 yaşında hayata veda etti. Geride bıraktığı eserleriyle Türk sinemasına ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Filmografisinden Seçmeler:

  • “Aynı Yolun Yolcusu”
  • “Üç Kızgın Cengaver”
  • “Parmaksız Salih”
  • “Kafkas Kartalı”
  • “Gecekondu Peşinde”
  • “Harun Reşid’in Gözdesi”

Demirağ’ın Türk sinemasına katkıları, Türk sinemacıları ve izleyicileri tarafından her zaman hatırlanacak.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }