Black Dubai Cuma Çikolatası

Artık popüler kültürün kölesi olduk. Başlıktan anlayacağınız üzere ne uygun ne popülerse onların hayranı olduk. Paramız olsun olmasın borca girer gene alırız. Ama aynı zamanda indirim kovalarız. İhtiyacı olanlara lafım yok ama ihtiyacı olmadığı halde alanlara şaşırıyorum. Onlar sadece almak için alıyorlar.
Türkiye’de son yıllarda popüler hale gelen ve eskiden büyük indirimlerle dikkat çeken bir alışveriş etkinliği olan kara Cuma dün kapımıza geldi. Eskiden dedim çünkü bu tüketim çılgınlığını da mahvettiler. Kara cuma adı altında insanları alışverişe teşvik ediyorlar.
İsmine tepki gösterilmesine rağmen halen alışverişe devam ediliyor. Çünkü isim dediğiniz nedir ki? Bir çırpıda değiştirilir. Türkiye’de Black Friday (kara cuma) genellikle “Efsane Cuma” veya “Süper Cuma” gibi isimlerle anılır. Bu isimlendirme hem yerel kültüre hem de dini hassasiyetlere uygun bir dil kullanmak için tercih edilmiştir.
Eskiden gerçekten hatırı sayılır indirimler oluyor insanlar indirimden aldıkları ürünlerle övüne biliyorlardı. Lakin artık ülkemizde indirim mümkün olmuyor. Şirketlerin sunduğu cazip fırsatlar ve tüketicilerin artan ilgisi yani (bizlere) Black Friday, Türk alışveriş kültürünün önemli bir parçası haline geldi. Sözde cazip fırsatlar. 
Hele ki 2024 senesi saçmalığın saçmalığındayız. Online siteler ve mağaza şirketlerin akıllı politikalarına göre, birkaç ay önce Eylül-Ekim ayları gibi hissettirmeden ürünlerinin genel fiyatlarını epey şişiriyorlar. Bunu sadece sürekli takip edenler fark ediyor. Onlarda tepki göstermek yerine harika cumayı beklemeye koyuluyorlar. Zaten tepki göstermeleri faydasız. İsteyen istediği fiyata ürününü satar. 
Çoğu alıcının ruhu duymadan yaptıkları bu uyanıklık Kasım ayı yaklaştığı zaman, zaten Eylül-Ekim’in başında şişirdikleri fiyatları aynı düzeye yeniden indiriyorlar. Tüketicilerde afiyetle yiyorlar. 
Çoğu ihtiyacı olmadığı halde ucuza alınma psikoloji içerisinde ürün sahibi oluyor. Canım ülkemde her türlü uyanıklık maalesef dönüyor. Tabi diğer ülkelerin alışveriş çılgınlığı hakkında bilgim olmadığı için bir şey diye diyemeyeceğim. 
Black Friday ne kadar Amerika Birleşik Devletleri’nden oluşmuş bir kavram olsa da Türkiye’de kendine özgü bir şekilde benimsenmiş ve uyarlanmıştır. Türkiye’de Efsane Cuma artık sadece bir günle sınırlı kalmaz; genellikle bir hafta veya tüm ay boyunca süren indirimlerle kutlanır. 
Trajikomik olan ne kadar ucuzluk peşinde koşulursa koşulsun. Bir parça çikolataya 600 Türk lirası verilmesi durumu insana şaşkına çeviriyor. Meşhur Dubai Çikolatası;
Dubai çikolatasının bu kadar popüler olmasının nedeni, Tik Tok ve Instagram gibi platformlarda yayılan ASMR videolarıdır. ASMR nedir? (Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi, Beyinsel Rahatlama) Kısaca hoşunuza giden sesler…
Bu videolarda, çikolatanın kırılırken çıkardığı sesler, Magnum reklam politikasında olduğu gibi ve içindeki dolgunun akışkanlığı izleyiciler üzerinde etki yaratmasıyla popüler olmuştur. Ürünün sınırlı sayıda üretileceği yalanı bir satış stratejisidir. Bu da tüketicilerde ‘kaçırma korkusu’ (FOMO) yaratarak daha fazla talep görmesini sağlıyor.
“Ayranı yok içmeye, tahtırevanla gider….” 
(Yoksulluğuna bakmadan gösteriş yapmaya kalkanların gülünçlüğünü anlatır.)

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }