Ünlü şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca “Ülkeler sanatçı evlatlarıyla övünürler” demişti. Ben bunu sadece ülkeler düzeyinde değil şehirlerinde sanatçı evlatlarıyla övündükleri kadar, şehirlerinde onlarla tanındığını, onlara büyük sanat festivalleri yaptıklarını biliyoruz. Viyana denilince Mozart, Beethoven gibi besteci sanatçılarını biliriz. Viyana’da bindiğiniz taksi de onların eserlerini dinlersiniz, onlarla marka olmuşlardır, onlarla övünürler. Bursa Zeki Müren’le, ülkemizde karikatür sanatını sevdiren ünlü karikatür sanatçımız Cemal Nadir ile, Adana Yaşar Kemal, Orhan Kemal ve Yılmaz Güney, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Arif, İzmir Atilla İlhan, Necati Cumalı, Muğla Turhan Selçuk gibi…
Eskişehir’inde sanatçı evlatları var. Bir çoğu Eskişehir’de değilde İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere göç etmiş olsalardı bugün ülkemizin önde gelen sanatçıları olurlardı, hala imkansızlıklar içersindeler. Eskişehir’in sanatçıları yıllardır göç etmiş sanatçılardır ve ülkemizin hemen her şehrinde Eskişehirli sanatçımız vardır. Bunlarla ilişkilerimiz Eskişehir Sanat Derneği’nin etkinliklerinde ya da bayram, tatil gibi ailelerini, yakınlarını zaman zamanziyaretleri için geldiklerinde görüyoruz. Kendilerinde Eskişehir’deki şartların değişip değişmediği gibi çekincelerini görüyoruz.
Eskişehir sanatta Senfoni Orkestrası, Şehir Tiyatroları ve birkaç etkinliği ile yol almış bir şehir ama, aması olan da bir şehir. Bunları başka zamana bırakalım. Aydın Bağardı’ya dönelim.
Aydın Bağardı, ülkemizin tanınmış, televizyonlarda seyrettiğimiz bir çok dizide emeği olan yönetmenlerimizdendi. Zaman zaman geldiğinde Eskişehir’de sanatı, sinemayı konuştuğumuz, Eskişehir Eskişehir diye diye doğup büyüdüğü Eskişehir’de bir şey yapılmasını bekleyen sanatçılarımızdandı. Sakladığı kanser tedavisi görüyordu. 26 Şubat günü 64 yaşında vefat etti.
Aydın Bağardı 1959 yılında Eskişehir'de doğdu. 1970-1977 döneminde Eskişehir Maarif Kolejinde okudu. 1978-1982 Gazi Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksek Okulundan mezun oldu. Birçok filmde reji asistanı olarak çalışarak sinemaya girdi. 1991 yılında “Ölürayak” isimli ilk uzun metrajlı filmini yönetti. Film, Kültür Bakanlığı İlk Yönetmen Teşvik Ödülü, 4. Ankara Film Festivalinde En İyi Umut Veren Senaryo Ödülü aldı. 10. İstanbul Uluslararası Film Festivalinde gösterildi. . “Tohum ve Toprak”, “Kartallar Yüksek Uçar” ve “Dudaktan Kalbe” gibi dizilerde yönetmen yardımcısı olarak görev yaptı. Gülibik, Yarın Artık Bugün, Tek Başına, Arayış Nasreddin Hoca, Bir Damla Can, İstanbul’da Bir Aşk, Şahin gibi filmlerin yönetmenliğinin yanında Kent ve İnsan, Deprem, Her Şey Bosnalı Çocuklar İçin, Cenevizlilerden Günümüze İstanbul,Tarihin Tanığı Fotoğraflar gibi belgesel filmlere imzasını attı.
2.Uluslararası Eskişehir Fotoğraf Gösterimi
Eskişehir’de fotoğraf sanatına baktığımızda, 1930’lu yıllarda Halkevleri döneminde başladığını, Kursların, sergilerin düzenlendiğini, Halkevleri arasında düzenlenen fotoğraf yarışmalarında takım olarak Türkiye çapında ikincilik, üçüncülük gibi başarı gösterdiklerini görüyoruz. Halkevleri’nin kapatılmasıyla bu yetişmiş fotoğrafçıların dağılmasıyla sonuçlandırılmış. İkinci dönem Osman Yaşar Tanaçan’ın 1970’li yıllarda Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlediği kurslar ve kurs sonu sergileridir.Bu dönemde 1979 yılında bitmiştir. 1980 – 1995 arası Eskişehir fotoğraf sanatında boş geçen yıllardır. 1995 yılında ülkemizdeki fotoğraf sanatı dernekleri zincirine Eskişehir EFSAD (Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği) kurulmasıyla katıldı ve fotoğraf sanatında yeni ciddi dönem başladı. 2002 yılında kurulan Eskişehir Sanat Derneği 2007 yılında EFSAD’la tatlı rekabet olması için EFSAD’ın boş bıraktığı alanlarda etkinlikleri yapmaya başladı. EFSAD, 2005 yılında “”Eskişehir Fotoğraf Haftası” etkinliğini başlattı. Eskişehir Sanat Derneği de bir başka alanda, 2019 yılında “Uluslararası Eskişehir Fotoğraf Buluşması’nı, 2022 yılında da “Uluslar arası Eskişehir Fotoğraf Gösterimi’ni başlattı.
Önceleri Dia ya da Slayt gösterimi denilen Fotoğraf Gösterimi, fotoğrafın kağıta basılıp sergilenmesinin dışında fotoğrafların perdeye yansıtılarak gösterilerek paylaşılmasıdır. Avrupa’da 1890’larda başlamış ve ülkemizde ise 1977 yılında Ankara’da AFSAD’ın etkinlikleri olarak başlamıştır. Eskişehir’de ise 1979 yılında İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı AKÇE (Akademi Çevre Eğitim Kulübü) tarafından başlatılmıştı. Eskişehir Sanat Derneği yurt dışında ve İstanbul’da 1996 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fotoğraf Kulübü tarafından başlatılmış, sonraki yıllarda İstanbul Fotoğraf Evi ve İFSAK (İstanbul Fotoğraf Amatörleri Derneği) tarafından sürdürülen “İstanbul Saydam Günleri”dir.
Eskişehir Sanat Derneği’nin 1 Mart 2022 tarihinde küratörlüğünü Nilüfer Sezer’in yaptığı “1.Uluslararası Eskişehir Fotoğraf Gösterimi” 15 ülkeden ve ülkemizden 17 şehrimizden 88 fotoğraf sanatçısının katılımı ile gerçekleşmişti. 28 Şubat 2023 tarihinde yapılan “2.Uluslararası Eskişehir Fotoğraf Gösterimi” yurt içinden ve yurt dışından katılan 82 sanatçının katılımı ile Büyükşehir Taşbaşı Kültür Merkezinde yapıldı.