Araştırmaya göre, kahvaltıda günlük enerji ihtiyacının yüzde 20-30’u kadar kalori alınması öneriliyor. Bu miktar, erkekler için 500-750, kadınlar için ise 400-600 kalori arasında değişiyor.

ARAŞTIRMA 3 YIL SÜRDÜ

Daily Mail'de yer alan habere göre; Barcelona’da 383 obez yetişkin üzerinde üç yıl süren çalışmada, katılımcıların kahvaltı alışkanlıkları ve sağlık verileri incelendi. 

Metabolik sendrom teşhisi konan katılımcılar, Akdeniz diyeti ile kilo vermeye teşvik edildi. Kahvaltıda doğru kalori aralığını yakalayan bireylerin BMI ve bel çevresi değerlerinin, çok az veya çok fazla yiyenlere göre yüzde 2-3.5 daha düşük olduğu tespit edildi.

Bel çevresi ölçümleri de kahvaltıda alınan kaloriden etkilendi. Yetersiz veya aşırı yemek yiyenlerin bel çevresi, ideal miktarda yiyenlere göre yüzde 2-4 daha genişti. Ayrıca, kan testlerinde yüksek yağ seviyeleri tespit edilen bu grup, kalp hastalıkları riski taşıyor.

Araştırma, yalnızca kalori miktarının değil, kahvaltının besin değerinin de önemli olduğunu ortaya koydu. Tuz, yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler tüketenlerin sağlık riskleri, kalori miktarından bağımsız olarak artış gösterdi.

'GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ'

Az yemek yemenin de sağlık riskleri oluşturması başlangıçta çelişkili görünebilir. Ancak araştırmacılar, kahvaltıda yeterince yemek yiyenlerin gün boyunca daha tok hissettiklerini ve daha az atıştırmalık tüketerek toplam kalori alımlarını sınırladıklarını ifade ediyor.

Çalışmanın yazarı Profesör Álvaro Hernáez, “Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Ancak nasıl ve ne yediğiniz çok önemlidir. Dengeli ve kaliteli kahvaltı, kardiyovasküler risk faktörlerini azaltmada kritik bir rol oynar” dedi.

Araştırmanın gözlemsel bir çalışma olduğu ve kahvaltı alışkanlıklarının doğruluğunun katılımcıların verdiği bilgilere dayandığı için kesin sonuçlar çıkarılamayabileceği belirtildi. Buna rağmen araştırma, kahvaltı alışkanlıklarının sağlık üzerindeki etkilerini vurgulayan önemli bulgular sunuyor.