Antalya’da yaşayan Mehmet Erbey, 1991 yılında Anadolu Üniversitesi’nde Turizm Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olduktan sonra otellerde barmen ve garson olarak çalışmaya başladı. Yaklaşık 10 yıl bu şekilde çalışmaya devam eden Erbey, ardından meslek değiştirerek ambulans şoförlüğü yapmaya başladı. Erbey daha sonra Gassal olan amcası ve hastanedeki arkadaşlarının tavsiyesi üzerine gassal olmaya karar verdi. Şu anda bir cenaze şirketine bağlı olarak çalışan Erbey, zamanla kendi iş yerini de kurdu. Yaklaşık 21 yıldır gassal olan Erbey, ekseriyeti gayrimüslimlere ait olan cenazelerin defne kadarki olan tüm işlemlerini gerçekleştiriyor.

Barmenlik, garsonluk, ambulans şoförlüğü
Turizm, ambulans şoförlüğü gibi meslek gruplarından gassallığa nasıl geçtiğini anlatan Erbey, “Buraya staja geldim. Otellerde garson ve barmendim. 2000'e kadar barmenliğimi yaptım. Ondan sonra baktım bana göre bir iş değil. 10 sene çalışmama rağmen bana uygun olmadığını anladım. Sonra başka farklı işlerde çalıştım. Bir ambulans şoförü olarak başladığım yerde bu duruma geldim. Allah onlardan razı olsun, arkadaşlarımdan. Ambulansta çalıştığımız kendi arkadaşlarım bana ön ayak oldular. Bu işi yapabileceğimi söylediler” dedi.

“Uluslararası gassal”
Şu ana kadar gayrimüslim ve Müslüman olmak üzere 5 bin kişiden fazla cenazeyi yıkadığını belirten Erbey, bu hizmetin yabancılara farklı olduğunu anlattı. Erbey, “Onlar bizim gibi yıkama, kefenleme olayı yok. Temizliği, elbise giydirme ve sonra makyaj olayına geçiyor. İlaçlama, elbise giydirme derken tabutlama faslına geçiyoruz. Onların tabutları farklıdır. Tabutla gömüldüğü için onun hazırlıkları farklıdır. Antalya'da gayrimüslim mezarlıklar var, mezarlıklara bağlı. Burada oturan, ikamet eden yabancılar kendi dinlerine göre gömülmek istiyor. Bizi arıyorlar. Çünkü tanıtımımızda uluslararası gassal olarak geçiyor. Şimdi diyemezsin ben sadece Müslümanları yıkarım diye, öyle bir şey yok. Uluslararası cenazeci hepsini bilmek zorundadır” diye konuştu.