Barınma en büyük sorun haline geliyor

Birkaç gün önce Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve gündeme getirilen konut ve barınma sorunu raporu gündemde geniş bir yer tuttu. Araştırmaya göre Eskişehir’in kısa vadede 38 binin üzerinde ilave konut ihtiyacı var. Yine araştırmalar Eskişehir’de ortalama konut satış ve kiralama bedellerinin Ankara, Bursa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Bilecik illerinin çok üstünde olduğunu gösteriyor. Raporun yayınlanmasının ardından dün İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi, Şehir Plancıları Odası Eskişehir İl Temsilciliği, raporla ilgili bir açıklama yaptı. Raporun incelendiği ve detaylı açıklamalarla hatalara dikkat çekildiği açıklamada, ‘‘Rapor, imar planı ve nüfus verilerini doğru şekilde değerlendirememiştir. Şöyle ki raporda mevcut konut sayısı 326.876 olarak kabul edilmekte ve buna dayanan hesap yapılarak 38.167 konut açığı hesaplanmaktadır. Oysa 326.876 sayısı TÜİK’in sitesinde de belirtildiği gibi toplam konut değil ikamet edilen konut sayısıdır. Dolayısıyla 38167 konut eksiği gerçeği yansıtmamaktadır’’ ifadelerine yer verildi.

‘SORUNUN ANA KAYNAĞI YANLIŞ TESPİT EDİLMİŞ’

Açıklamanın devamında konut satış ve kiralama bedelleri hakkında ise, ‘‘Ülkemizde maalesef konuta erişimin maddi külfeti alt ve orta gelirlinin bütçesini darmadağın etmiş durumdadır. Serbest piyasa koşullarında spekülatif artan konut satış ve kiralama fiyatları hiç bir ekonomik ya da bilimsel yöntem ile açıklanabilir durumda değildir. Konuta erişimin ve barınma hakkının insan onuruna yakışır şekilde kullanılabilmesinin önündeki en büyük engel maalesef konut arzındaki yetersizlik değil, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumdur. Enflasyon ve fiyat istikrarsızlığı konut piyasasını da alt üst etmiş, piyasa şartlarında dengelenmesi umulan fiyatlandırmaları tahmin edilemez noktaya taşımıştır. Sorunun ana kaynağının yanlış tespiti, rapordaki çözüm önerilerini de yanlış bir noktaya sürüklemiştir’’ denildi.

BİR ADIM ATILMASI BİLE ÖNEMLİ

Her ne kadar konut ihtiyacı hakkındaki verilerin gerçeği yansıtmadığı söylense de konut satış ve kiralama bedellerindeki fahiş artışlar bir gerçek. Hem sanayimizin gelişebilmesi hem de üniversite kenti olarak kalabilmemiz için özellikle kira sorununun önüne geçilmesi gerekiyor. Sanayi Odası, raporun, Eskişehir’de yaşayan ve geçimini sanayi sektöründen sağlayan 100 binin üzerindeki Eskişehirlinin konut ve barınma ihtiyacına perspektif oluşturulması amacıyla hazırlandığını söylüyor. Buna ek olarak kentimizde Açıköğretim Fakültesi’nde okuyanları da katarsak yaklaşık 100 bin civarında öğrenci de ikamet ediyor. Sorunun çözümünü değilse bile, bu rapor sayesinde sorunu ciddi bir şekilde görmüş olduk. Üniversitelerin eğitime açılmasına yaklaşık 1 buçuk aylık bir süre kaldı. Sonuç olarak raporda hatalar olsa da önemli bir soruna dikkat çekiliyor. Bu raporun ardından belki İnşaat Mühendisleri Odası ve diğer ilgili paydaşlarla bir araya gelinir ve daha kapsamlı, hata payı az olan bir rapor oluşturulur. Zaten ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş da, ‘‘Bu noktada, imar planlamasında yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması için, ilgili tüm kurum ve kuruluşların, şehirde yaşayan insanların refahı adına, uzlaşı ve iş birliğine gitmesi gerekmekte. Biz de bu noktada üzerimize düşen görevi yerine getirdik ve sayısı 100.000’i aşkın sanayi çalışanlarımızın konut ve barınma sorununa ilişkin çözüm önerilerimizi bu rapor ile paylaştık’’ sözleriyle bu konuda iş birliği yapmaya açık olduklarını dile getirmişti. Bunu ilk adım olarak görelim ve sorunun çözümü için ivedilikle çalışmaya başlayalım.

 

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }