1. Eskişehir Buluşması Sergisi

Eskişehir Sanat Derneği,  dışarıdan bakılınca; sanatın her alanında Eskişehir’de sanat etkinlikleri düzenleyen, sanatın yaygınlaşması için projeleri olan Eskişehir’in sivil sanat kurumu olarak görünür. İçine girilince ülkemizde bir modelle karşılaşılır. Ülkemizdeki sanat dernekleri sadece plastik sanatlardaki etkinliklerine  baktığımızda yılda bir iki sergileri görünür. Oysa Eskişehir Sanat Derneği’nin açtığı sergilerine bakıldığında her ay  iki sergisi vardır. Bu sergilerinin çeşitliliğinde Bahar, Güz gibi her mevsim açtığı yerel sanatçılar sergileri, Uluslararası Yunus Emre Sergileri, Uluslararası Cumhuriyet Coşkusu Sergileri, Uluslararası Posta Sanatı Sergileri, Eskişehir Jürili Genç Sanatçılar Buluşması, Üniversite Öğretim Elemanları Sergileri, Eskişehir Öğretmen Sanatçılar Sergileri, ülke çapında Eskişehir Öğretmen Sanatçalar Buluşması Sergileri, 19 Mayıs’da İlk Adım, 30 Ağustos’da Zafer Sergisi, 10 Kasım’da Atatürk Sergisi, Küçük İşler Sergileri, Öğrenci Sergileri gibi sergileri vardır. Eskişehir Sanat Derneği bu sergilerine 15 Nisan Dünya Sanat Günü, bir yenisini daha ekleyerek Eskişehir’e komşu şehirlerdeki sanatçılarını  bir sergide buluşturmayı amaçlıyarak “1.Eskişehir Buluşması Sergisi” adıyla bu kez bölgesel bir sergiyi gerçekleştirdi.

Küratörlüğünü Sevgi Dağcı Koç’un yaptığı sergi ile Eskişehir Sanat Derneği Afyonkarahisar, Ankara, Bilecik, Bolu, Bursa, Eskişehir, Konya Kütahya, Uşak’daki sanatçıları bir sergide buluştururken bu bölgedeki komşu şehirlerin sanatçılar arasında bir birlerini tanıma, bir sergide buluşturmayı, sanatlarında birbirlerini besleme, bir tanışbağı yaratmayı gerçekleştirmeyi hedefledi ve bunu Eskişehir’i merkez olarak geleneksel hale getirerek sürdürmeyi planladı. Bunu her yıl bahar aylarında Eskişehir’de yaparken  yılın değişik aylarında da  diğer komşu şehirlerde de gerçekleştirmeyi o şehirlerdeki sanat dernekleriyle de işbirliklerini geliştirmeyi 1. Eskişehir Buluşması Sergisine Afyonkarahisar, Ankara, Bilecik, Bolu, Bursa, Eskişehir, Konya, Kütahya, Uşak’dan resim, baskıresim, heykel, seramik alanlarında 56 sanatçı yer aldı.

Dünya Sanat Günü’nde Eskişehir’de Sanata Bakmak

Eskişehir’de bir kesim; Eskişehir, ülkemizin önemli sanat merkezlerinden biriyiz, diyor. Diğer kesimin görüşü ise; sanat merkezi olma ile ilgisi olmadığını, hep “miş” gibi işlerin yapıldığını söylüyor.

Eskişehir’de 60 yıldır sanatın içersinde olan ve 50 yıldırda sanat yazarlığı yapan ve Eskişehir Sanatçılar Birliği ve Eskişehir Sanat Derneği’nde de 40 yıla varan yöneticiliğini yapmış biri olarak şunu söylemek isterim. Ben yılda 3-4 serginin açıldığı, 35-40 yıl hiç tiyatrosu olmayan, bir tek şiir etkinliği yapılmayan, ben öykü yazarıyım, romanın var diyen bir tek yazarı görmemiş biriyim. Şimdi, Eskişehir’de 3 üniversite var ve bu üniversitelerde sanatın her alanında sanat eğitimi yapılıyor. Şehir’de sanata yakın Belediye Başkanları var. 6 sahnede oyunlarını sahneleyen Şehir Tiyatrosu, Senfoni Orkestrası var. Uluslararası Film Festivalinden Uluslararası Kukla Festivaline kadar sanatın her alanında festivalleri var. Ülkemizin önde gelen sanatçılarının sergileri açılıyor. Haftada 2-3 sergi açılışı yaşanıyor. Sanatın her alanında faaliyetleri ile ülkemizin en aktif sanat derneği olan Eskişehir Sanat Derneği var. Çağdaş Cam Sanatları, Karikatür, Çağdaş Sanatlar Müzesi gibi müzeleri var. Ulusal düzeyde Eskişehir Öykü Günleri, Yunus Emre Şiir Buluşması gibi edebiyat etkinlikleri yapılıyor. Ülkemizin en kapsamlı Sanat Ödülleri töreni düzenleniyor. Bunlara karşın Eskişehir’de sanatın dününden beri , 1940’lı,1950’li yıllar hariç bir sanat çevresi oluşamamış, dağınık, bir araya gelemiyenliğin yaşandığını görüyorum.

Eskişehir’de sanatlar arasında en önemli alanın şiir olması gerekiyor. Nedeni Türk şiirinin büyük şairi Yunus Emre’nin şehri ve Eskişehir dünya şiirinin merkezlerinden biri olması gerekiyor. Kiminle olacak ? Tabi ki şiir çevresiyle… Onun için önce şiire bakmak gerekiyor.

Eskişehir’de her sokakda, her apartmanda bir şiir yazan, şiir seven vardır diye düşünüyorum. Eskişehir’de şiir yazanlar bir arada mı?  Değiller. Eskişehir’de 5 tane şiir etkinlikleri yapan dernek var. Ayrıca bir 5-6 tane de internette sanal gruplar ve bir o kadar da gençler arasında fanzinciler var. Eskişehir’de Tepebaşı Belediyesi’nin 11 yıldır düzenlediği Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması (Festivali), Eskişehir Sanat Derneği’nin  16 yıldır düzenlediği Yunus Emre Şiir Buluşması, 6 yıldır düzenlediği Yücel Saraçoğlu Aşk Şiirleri Buluşması, 10 yıldır düzenlediği Vehbi Cem Aşkun, Dorlion gibi şiir etkinlikleri var. Bu etkinliklere baktığımızda salonlarda 30 kadar kişi izleyeni var. Eskişehir’deki şiir etkinlikleri şehir dışından gelenlerle yapılıyor. Örneğin; Uluslararası Eskişehir Şiir Festivali’ne gelen ünlü şairimiz Metin Cengiz “Geldik bizbize şiirlerimizi okuduk gidiyoruz” demişti…Buna insanımızın şiire ilgisi diye bakamayız.

Niçin böyle oluyor?

Eskişehir’de herkes buna “Şiir anlayışımız farklı” diyor. Eskişehir’de şiir yazanlar, şairler ve de dernekleri  ettinliklerde bir araya gelemiyorlar.

Manisa, Salihli’de sanat derneği tarafından 1985 yılından beri, 39 yıldır Şiir İkindileri diye şiir etkinliği düzenleniyor. Değişik şehirlerden ünlü şairlerin yanı sıra şiir anlayışımız farklı, ben şairim o değil diye bir şey demeden Salihli şairler şiir yazanlar da yer alıyor. 400 kişilik salon kapasitesinin üzerinde doluyor. 

Eskişehir ile diğer şehirlerin arasındaki durum bu. Bu gibi diğer sanatlara da bakabiliriz.

    

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }